Elektriker til baderum – elinstallationer regler og afstand i badeværelse

Badeværelses elinstallation: regler og afstande samt installation af elektriker tilbydes

Et badeværelse er et vådt område med store elektriske farer. Strøm, der ellers ikke ville have været farlig at blive udsat for, klassificeres som høj i et badeværelse. Krav til det elektriske udstyr og afstande er centrale for en sikker elinstallation i et badeværelse. Her gennemgår vi, hvad der gælder!

Fordi vand leder strøm, er badeværelset et ekstra følsomt område at installere strøm i. For at et badeværelse er sikkert, er det vigtigt at følge de regler og forskrifter, der gælder. Forskellige rum i et badeværelse er opdelt i forskellige områder. Områder bestemmes af, hvor vådt et område er, og i hvilken “tilstand” en person i området normalt er. Med “tilstand” menes, om personen har tøj på eller ej, og om personen er våd eller tør, når den plejer at opholde sig der. Disse parametre bestemmer, hvor modtagelig du er over for strøm.

Du bør altid lade en autoriseret elektriker Frederiksberg, f.eks. Frederiksbergs Elektriker, hvor du bor på Frederiksberg,udføre el-installationen på dit badeværelse.

Regler for afstand og zooner – elinstallationer på baderum

Sikkerhedsmålet for zoneinddeling er 60 cm fra yderkanten af ​​badekar eller bruser til det uklassificerede område. Mere? Det er selvfølgelig OK – men bestemt ikke mindre. Området omkring bruser og badekar har særlige regler, da det er det mest udsatte område. Du må ikke placere elektrisk udstyr såsom tørretumblere eller vaskemaskiner inden for sikkerhedsforanstaltningen. Også mindre udstyr såsom hårtørrere eller elektriske barbermaskiner er muligvis ikke i området. Målingen er en margen, der skal læses som en sikkerhedsforanstaltning.

Der er ikke noget at sige til, at en afstand på 61 cm er helt ufarlig. Du skal huske på, at det snarere er et spørgsmål om, at elektrisk udstyr ikke er inden for rækkevidde af en armslængde væk fra dit badekar. 60 cm er minimum i henhold til regler og industristandarder, og er det mål, efterforskere ville bruge i tilfælde af en ulykke.

En vaskemaskine må ikke være så meget som en millimeter tættere end 60 cm fra yderkanten af ​​dit brusebad eller badekar.

Det område på dit badeværelse er området uden for 60 cm afstand fra dit badekar eller bruser. Husk dog, at bare fordi det holder afstanden, betyder det ikke, at det er tørt. Det område betyder blot, at reglerne for sikkerhedsområde ikke gælder, men badeværelset har stadig specifikke regler, der skal overholdes.

Skillevæg og elinstallationer i baderum

En bruser kan have skillevægge, der gør det umuligt at nå et elektrisk apparat (for eksempel en vaskemaskine) fra bruseren. Badeforhæng og skillevægge, der åbner udad, tæller ikke med, da man så kan bruse uden at skillevæggen er lukket. En skydedør, der åbner indad, skal lukkes for at kunne bruse, og er derfor bedre ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.

Hvis du ønsker at placere et udtag indenfor bruserens sikkerhedsområde, kan du placere det i et skab eller andet, som danner en barriere mellem bruseren og udløbet.

Flere regler for badeværelsesventilation i private boliger og erhverv

Derudover er der yderligere krav og anbefalinger vedrørende ventilation i badeværelse. Måske har du selv bemærket, at du har besøgt et hotel og oplevet, at luften i badeværelset er fugtig. Måske føles luften endda muggen og indespærret? Det kan ske, at nogle hoteller har gamle systemer, der ikke længere fungerer optimalt. I lighed med private boliger skal hotellets badeværelser gennemgås og kontrolleres regelmæssigt. Da hoteller bruges hyppigere end almindelige boliger, da folk konstant bor på hoteller, er der andre krav til bæredygtighed, når det kommer til for eksempel ventilationsanlæg.

Ventilation i badeværelse regler boliger

For dig, der har et badeværelse uden vinduer, skal du i stedet supplere med at installere et ventilationsanlæg, der tilfører frisk luft til badeværelset. Luftstrømmen skal være 15 liter i sekundet. Du kan prøve at installere en udsugningsventil i loftet og montere en dør med en slids, der leder ind til frisk luft.

I nogle tilfælde kan det være nok at investere i stærkere blæsere, der suger den brugte luft ud med større kraft og fører den videre via en ventil. Men i mange ældre huse kan det være værd at gennemgå, hvordan ventilationsanlægget ser ud. Luften skal være tør, ikke fugtig.

Læs mere; om badeværelse ventilation her; https://www.ventilation-montering.nu/ventilation-badevaerelse-montering-pris/

Bath and radiator in bathroom

El-installation til badeværelset

HPFI relæ og fejlstrømsafbrydere

I et badeværelse skal alle stikkontakter tilsluttes en fejlstrømsafbrydere. Ledninger, der forsyner apparater med strøm, skal tilsluttes bagfra gennem væggen i vandret position. 

Supplerende beskyttelsesnivellering

Et almindeligt spørgsmål vedrørende elektrisk installation i badeværelser handler om yderligere beskyttelsesudligning. For at mindske risikoen for spændingsforskelle mellem forskellige ledende dele, skal der altid foretages beskyttelsesudligning mellem fremmede og udsatte dele. At bestemme, hvad der er en fremmed del, er ikke altid helt indlysende. Som tommelfingerregel er en fremmed ledende del en elektrisk ledende del, der ikke er en del af den elektriske installation, for eksempel et metalrør, der kan have en potentielt farlig effekt.

Komplementær beskyttelsesudligning handler således om at undgå hudkontakt med fremmede ledende dele, der kan være potentielt livstruende. Ofte handler det om konstruktionsfejl og er ikke noget, du skal bekymre dig om, medmindre en elektriker har gjort opmærksom på det.

Stikkontakter og installation af dem i badeværelse

Før i tiden var det forbudt overhovedet at installere stikkontakter i et badeværelse. I dag er det tilladt at installere stikkontakter for op til 230 volt. Det kræves, at stikkontakten er beskyttet af en jordfejlsafbryder. Udtagene må ikke være indenfor sikkerhedsområdet i nærheden af ​​bruser eller badekar, men en installatør kender selvfølgelig reglerne. Du må ikke føre i en stikkontakt fra et andet rum ved hjælp af en splejsningsledning. Det skyldes, at alt i et badeværelse skal kunne modstå den omgivende fugt, der opstår.

Hvis der er en stikkontakt i dit badeværelsesskab, er det sandsynligvis beregnet til en barbermaskine. Det er vigtigt at huske kun at bruge stikkontakten til den kapacitet, den er beregnet til.
Håber du fik lidt klarhed over hvilke regler der gælder for el-installation i badeværelser!

Læs mere: Om elektriker badeværelse her

DEL:
Elektriker

Elektriker

Elektriker på Frederiksbergs som tilbyder alt af el - Jeg har stor erfaring med elinstallationer til både boliger og erhverv. Kør gerne ud og fejlsøger på ødelagte elinstallationer mv. som elektriker døgnvagt Frederiksberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Lignende Indlæg

Montering af ekstra stikkontakt

Montering af ekstra stikkontakt

Frederiksbergs Elektriker og vores besætning henvender sig til en lang række elektrikerydelse med det eneste mål at imødekomme vores kunders

Montering af ekstra stikkontakt

Montering af ekstra stikkontakt

Frederiksbergs Elektriker og vores besætning henvender sig til en lang række elektrikerydelse med det eneste mål at imødekomme vores kunders

Cookies & Vigtig Info

Autorisations krævande opgaver indenfor el-området går midlertidigt gennem tredje part, da vi ikke er autoriserede for tiden. læs her for mere info, samt information omkring cookies, persondatapolitik og handelsbetingelser.